Kenet voi tai pitää hyväksyä työyhteisössä Facebook –kaveriksi?
Jokainen voi vapaasti valita itse Facebook –kaverinsa.
Pitääkö esimiehen hyväksyä alaistensa kaveripyynnöt?
Esimies voi päättää asiasta itsenäisesti. Suositeltavaa on tehdä yhdenmukainen linjaus esimerkiksi siten, että hyväksyy kaikkien alaistensa kaveripyynnöt tai ei kenenkään.
Voiko esimies pyytää alaisiaan Facebook –kavereiksi?
Kyllä voi. Suositeltavaa on suosia yhdenvertaisuusperiaatetta eli pyytää kaikkia tai sitten ei ketään. Yksi vaihtoehto on lähteä siitä, että vastaa alaisten pyyntöihin, mutta ei itse tee kaveripyyntöjä alaisilleen. On myös mahdollista rajata työyhteisön jäsenistä oma yhteisönsä.
Pitääkö esimiehen tai työkaverin Facebook –päivityksistä tykätä tai kommentoida niitä?
Yksityiselämään ja vapaa-aikaan liittyvä Facebook –kirjoittelu on jokaisen oma asia. Eettisiä ohjeita kannattaa noudattaa. Esimiehen esimerkillinen toiminta on eduksi.
Mitä pitäisi tehdä, jos organisaation some –palstalla tai verkkosivuilla esiintyy henkilökuntaan kohdistuvaa asiatonta tai loukkaavaa kirjoittelua?
Kirjoitukset poistetaan. Sivustolle voidaan laittaa ilmoitus, ettei uhkaavaa, häiritsevää tai asiatonta kirjoittelua hyväksytä ja asiattomuuksiin puututaan.
Miten työnantajan tulee toimia, jos käy ilmi, että työntekijän tai työntekijöiden kirjoitukset somessa ovat epäasiallisia tai loukkaavia työnantajaa kohtaan?
Työnantaja ottaa asian puheeksi ko. henkilöiden kanssa ja tekee asianomaisia kuultuaan perustellen selväksi, ettei tällainen toiminta ole sallittua eikä työnantaja sitä hyväksy. Jatkuessaan vielä varoituksen jälkeenkin, kirjoittelu voi olla työsuhteen päättämisperuste. On tärkeää myös selvittää asioiden taustat ja mahdolliset väärinkäsitykset.
Voiko työntekijä esittää somessa työnantajan näkemysten vastaisia kannanottoja?
Työntekijällä on oikeus yksityishenkilönä esittää myös työnantajansa näkemyksistä poikkeavia mielipiteitä. Aina henkilön yksityistä ja työroolia ei ole mahdollista erottaa. Mitä korkeammassa asemassa työyhteisössään henkilö on, sitä helpommin kaikki hänen kannanottonsa mielletään työroolissa annetuiksi.
Sosiaalisen median työkäyttö – työsuojelunäkökulma (pdf)
Sosiaalisen median työkäyttöTyösuojelunäkökulma6.8.2014