Facebook, mikä askarruttaa työpaikalla?

Ke­net voi tai pi­tää hy­väk­syä työ­yh­tei­sös­sä Face­book –ka­ve­rik­si?
Jo­kai­nen voi va­paas­ti va­li­ta itse Face­book –ka­ve­rin­sa.

Pi­tää­kö esi­mie­hen hy­väk­syä alais­ten­sa ka­ve­ri­pyyn­nöt?
Esi­mies voi päät­tää asi­as­ta it­se­näi­ses­ti. Suo­si­tel­ta­vaa on teh­dä yh­den­mu­kai­nen lin­jaus esi­mer­kik­si si­ten, että hy­väk­syy kaik­kien alais­ten­sa ka­ve­ri­pyyn­nöt tai ei ke­nen­kään.

Voi­ko esi­mies pyy­tää alai­si­aan Face­book –ka­ve­reik­si?
Kyl­lä voi. Suo­si­tel­ta­vaa on suo­sia yh­den­ver­tai­suus­peri­aa­tet­ta eli pyy­tää kaik­kia tai sit­ten ei ke­tään. Yksi vaih­to­ehto on läh­teä sii­tä, että vas­taa alais­ten pyyn­töi­hin, mut­ta ei itse tee ka­ve­ri­pyyn­tö­jä alai­sil­leen. On myös mah­dol­lis­ta ra­ja­ta työ­yh­tei­sön jä­se­nis­tä oma yh­tei­sön­sä.

Pi­tää­kö esi­mie­hen tai työ­ka­ve­rin Face­book –päi­vi­tyk­sis­tä ty­kä­tä tai kom­men­toi­da nii­tä?
Yk­si­tyis­e­lä­mään ja va­paa-ai­kaan liit­ty­vä Face­book –kir­joit­te­lu on jo­kai­sen oma asia. Eet­ti­siä oh­jei­ta kan­nat­taa nou­dat­taa. Esi­mie­hen esi­mer­kil­li­nen toi­min­ta on eduk­si.

Mitä pi­täi­si teh­dä, jos or­ga­ni­saa­ti­on some –pals­tal­la tai verk­ko­si­vuil­la esiin­tyy hen­ki­lö­kun­taan koh­dis­tu­vaa asi­a­ton­ta tai louk­kaa­vaa kir­joit­te­lua?
Kir­joi­tuk­set pois­te­taan. Si­vus­tol­le voi­daan lait­taa il­moi­tus, ett­ei uh­kaa­vaa, häi­rit­se­vää tai asi­a­ton­ta kir­joit­te­lua hy­väk­sy­tä ja asi­at­to­muuk­siin puu­tu­taan.

Mi­ten työn­an­ta­jan tu­lee toi­mia, jos käy ilmi, että työn­te­ki­jän tai työn­te­ki­jöi­den kir­joi­tuk­set so­mes­sa ovat epä­a­si­al­li­sia tai louk­kaa­via työn­an­ta­jaa koh­taan?
Työn­an­ta­ja ot­taa asi­an pu­heek­si ko. hen­ki­löi­den kans­sa ja te­kee asi­an­o­mai­sia kuul­tu­aan pe­rus­tel­len sel­väk­si, ett­ei täl­lai­nen toi­min­ta ole sal­lit­tua eikä työn­an­ta­ja sitä hy­väk­sy. Jat­ku­es­saan vie­lä va­roi­tuk­sen jäl­keen­kin, kir­joit­te­lu voi olla työ­suh­teen päät­tä­mis­pe­rus­te. On tär­ke­ää myös sel­vit­tää asi­oi­den taus­tat ja mah­dol­li­set vää­rin­kä­si­tyk­set.

Voi­ko työn­te­ki­jä esit­tää so­mes­sa työn­an­ta­jan nä­ke­mys­ten vas­tai­sia kan­nan­ot­to­ja?
Työn­te­ki­jäl­lä on oi­keus yk­si­tyis­hen­ki­lö­nä esit­tää myös työn­an­ta­jan­sa nä­ke­myk­sis­tä poik­ke­a­via mie­li­pi­tei­tä. Aina hen­ki­lön yk­si­tyis­tä ja työ­roo­lia ei ole mah­dol­lis­ta erot­taa. Mitä kor­ke­am­mas­sa ase­mas­sa työ­yh­tei­sös­sään hen­ki­lö on, sitä hel­pom­min kaik­ki hä­nen kan­nan­ot­ton­sa miel­le­tään työ­roo­lis­sa an­ne­tuik­si.

Face­boo­kin työ­käy­tön he­rät­tä­mis­tä ky­sy­myk­sis­tä tu­lee kes­kus­tel­la yh­des­sä työ­pai­kal­la.

So­si­aa­li­sen me­di­an työ­käyt­tö – työ­suo­je­lu­näkö­kul­ma (pdf)

So­si­aa­li­sen me­di­an työ­käyt­töTyö­suo­je­lu­näkö­kul­ma6.8.2014