Työnantajan rooli
Työnantajalla on lain mukainen velvollisuus tarkkailla työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta. Jos työnantaja saa tiedon epäasiallisesta käyttäytymisestä tai henkilöön kohdistuvasta kuormituksesta, hänen on ryhdyttävä toimiin asian selvittämiseksi.
Tieto työnantajalle voi tulla esimerkiksi työntekijältä itseltään, luottamushenkilöltä, työterveyshuollon kautta henkilön omalla suostumuksella, työkavereilta, kehityskeskusteluista tai työilmapiirimittauksista.
Sosiaalisen median mahdollisia kuormitustekijöitä ja uhkia voi käsitellä osana työpaikan vaarojen ja kuormitustekijöiden arviointia. Uhkan kokemuksista olisi myös tarjottava tilaisuus keskustella yhdessä työpaikalla ja pohtia, miten niitä voitaisiin välttää.
Vaikka lainsäädäntö, työsuojelu- ja turvallisuusohjeet eivät kaikilta osin vielä ota huomioon sosiaalista mediaa työsuojelun näkökulmasta, voidaan niihin tukeutua työpaikan some -ohjeistuksessa.
Työnantaja voi ja hänen tulee puuttua SOMEssa toimimiseen asiasta tiedon saatuaan käytettävissä olevin keinoin mikäli:
- epäasiallinen tai uhkaava kirjoittelu tapahtuu työpaikan omalla keskustelupalstalla tai työnantajan ylläpitämällä sivustolla
- somessa alkanut tai sinne levinnyt kirjoittelu vaikuttaa työhön: aiheuttaa ristiriitoja, heikentää työilmapiiriä tai haittaa itse työn tekemistä
- somessa toimitaan työantajan määräysten tai yhteisten sääntöjen vastaisesti
- somen työkäyttö aiheuttaa väkivallan uhkaa, haitallista kuormittumista, ylipitkiä työpäiviä sekä ongelmia työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa
- somessa tapahtuva kirjoittelu aiheuttaa väkivaltaa tai sen uhkaa työpaikalla tai työhön liittyvissä olosuhteissa.
Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan selvittämään ja tunnistamaan työstä, työajoista, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä milloin niitä ei voida poistaa, arvioimaan niiden merkityksen työntekijöiden turvallisuudella ja terveydelle.
Lisäksi työnantajalla tulee olla hallussaan tämä selvitys ja arviointi. Selvitys ja arviointi on tarkistettava olosuhteiden olennaisesti muuttuessa ja se on muutenkin pidettävä ajan tasalla.
Työssä, johon liittyy ilmeinen väkivallan uhka, työ ja työolosuhteet on järjestettävä siten, että väkivallan uhka ja väkivaltatilanteet ehkäistään mahdollisuuksien mukaan ennakolta. Työtä ja työpaikkaa varten työnantajan on laadittava menettelytapaohjeet, joissa ennakolta kiinnitetään huomiota uhkaavien tilanteiden hallintaan ja toimintatapoihin, joilla väkivaltatilanteen vaikutukset työntekijän turvallisuuteen voidaan torjua tai rajoittaa. Tarvittaessa on tarkistettava turvallisuusjärjestelyjen ja -laitteiden toimivuus. Ohjeisiin tulisi kirjata myös menettelytavat SOME:n kautta tapahtuvaan uhkailuun.
Esimiehen toimintaohje epäasiallisen kohtelun tai uhkaavan käyttäytymisen varalle
- selvitä mitä on tapahtunut – kirjaa tosiasiat muistiin
- selvitä onko taustalla työhön liittyviä ongelmia esim. epäselvyydet työtehtävissä, häiriöt tiedonkulussa
- ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin esim.
- yhteinen keskustelutilaisuus, jossa sovitaan miten jatkossa käyttäydytään
- suullinen huomautus, kirjallinen varoitus
- töiden udelleen järjestely, ohjaus työterveyshuoltoon
- rikosepäilyissä yhteys poliisiin
- seuraa tilannetta
Työsuojeluvaltuutetun rooli
- havainnoi työyhteisön ilmapiiriä ja seuraa keskustelua työpaikan omilla SOME –kanavilla
- auttaa mahdollisuuksien mukaan ristiriitojen ratkaisuissa.
- ottaa puheeksi työyhteisön ilmapiiriin ja yksilölliseen käyttäytymiseen liittyvät ongelmat kyseisen henkilön ja tarvittaessa työnantajan kanssa
- on mukana työpaikan riskien arvioinnissa ja työpaikkaselvityksissä
- on mukana työsuojeluun liittyvien mallien ja ohjeiden laadinnassa sekä perehdytyksen kehittämisessä
- tukee ja auttaa ongelmatilanteiden eteenpäin viemisessä