Some ja työ

So­si­aa­li­sel­la me­di­al­la (ly­hen­ne­tään usein some) tar­koi­te­taan verk­ko­vies­tin­tä­ym­pä­ris­tö­jä, jois­sa jo­kai­sel­la käyt­tä­jäl­lä tai käyt­tä­jä­ryh­mäl­lä on mah­dol­li­suus olla ak­tii­vi­nen vies­ti­jä ja si­säl­lön­tuot­ta­ja tie­don vas­taan­ot­ta­ja­na olon li­säk­si.

Esi­merk­ke­jä some -pal­ve­luis­ta:
Face­book, Twit­ter, Lin­kedln, Sli­deS­ha­re, You­Tu­be, Ins­tag­ram.

Myös työ­paik­ko­jen omis­sa int­ra- tai ekst­ra­net- ym­pä­ris­töis­sä voi olla kes­kus­te­lu­pals­to­ja työn­te­ki­jöi­den vä­li­seen vuo­ro­vai­ku­tuk­seen.

So­si­aa­li­nen me­dia muut­taa työn te­ke­mi­sen ta­paa ja on yhä use­am­mal­le osa vir­tu­aa­lis­ta työ­ym­pä­ris­töä. So­men käyt­tö mo­nis­sa työ­teh­tä­vis­sä on luon­te­vaa ja suo­si­tel­ta­vaa, eri­tyi­ses­ti sil­loin kun sen avul­la voi­daan tuot­taa tai täy­den­tää pal­ve­lu­ja.

Oi­kein käy­tet­ty­nä so­si­aa­li­nen me­dia edis­tää työn­te­ki­jöi­den kes­ki­näis­tä sekä pal­ve­lu­or­ga­ni­saa­ti­on ja sen asi­ak­kai­den vä­lis­tä vuo­ro­vai­ku­tus­ta. Li­säk­si so­si­aa­li­sen me­di­an avul­la voi­daan edes­aut­taa käyt­tä­jä­läh­töis­ten pal­ve­lui­den tuot­ta­mis­ta.

Some voi toi­mia myös foo­ru­mi­na työn­te­ki­jöi­den am­ma­til­li­seen ver­kos­toi­tu­mi­seen, työn ja osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­seen, sekä yh­teis­työ­kump­pa­nien vä­li­seen työs­ken­te­lyyn.

So­men luon­tee­seen kuu­luu ja­ka­mi­nen ja yh­tei­söl­li­syys. Työ­ka­lut mah­dol­lis­ta­vat sen, että kuka ta­han­sa ryh­mään hy­väk­syt­ty pää­see lu­ke­maan ja muok­kaa­maan si­säl­tö­jä.

On myös mah­dol­lis­ta teh­dä sul­jet­tu­ja alus­to­ja ja avoi­muu­des­ta eri­lai­sia so­pi­muk­sia. Oh­jel­mis­to­jen peri­aat­tei­siin kan­nat­taa tu­tus­tua ja tun­nis­taa sään­nöt sekä si­säl­tö­jen omis­tus- ja käyt­tö­oi­keu­det.

Työ­ryh­mä: Päi­vi Rau­ra­mo, Jan­ne Kiis­ki­nen, Tan­ja Leh­to­ran­ta, Kert­tu­li Har­jan­ne, Hei­di Schroo­ten
18.8.2014

Esi­merk­ke­jä some-pal­ve­luis­ta.

So­si­aa­li­sen me­di­an työ­käyt­töTyö­suo­je­lu­näkö­kul­ma6.8.2014