Työpaikkojen toimintaympäristö on suuressa muutoksessa. Digitalisoituminen muuttaa tutkijoiden mukaan työelämää samaan tapaan, kuin sähkön käyttöönotto. Työpaikkojen pysyminen Suomessa vaatii suuria ponnistuksia. Monia kilpailijoita korkeammat kustannukset on pystyttävä kompensoimaan tuottavuutta lisäämällä.
Vanhat mallit eivät toimi. Tuottavuutta ei paranneta juoksunopeutta lisäämällä. Tilalle tarvitaan luovaa toimintaa, josta syntyy innovaatioita. Innovaatioiden helmet perustuvat ideoihin. Työpaikalla tarvitaan moninkertaisesti lisää ideoita. Niiden tuottamiseksi on yhdistettävä johdon, asiantuntijoiden sekä suorittavassa työssä harjaantuneiden työntekijöiden osaaminen.
Työelämä 2020 -hanke
Työelämä 2020 -hanke on suomalaisen työelämän yhteinen kehittämisfoorumi, jonka sateenvarjon alle on koottu kaikki keskeiset työelämän asiantuntijaorganisaatiot. Hankkeen taustalla on valtioneuvoston hyväksymä työelämän strategia vuoteen 2020. Strategian laatimiseen ovat osallistuneet keskeiset ministeriöt, työmarkkinakeskusjärjestöt ja työelämän kehittämisorganisaatiot.
Strategiassa kuvataan tulevaisuuden työelämää seuraavasti: Kilpailukykyiset ja tuottavat yritykset luovat uusia työpaikkoja. ”Ne menestyvät taloudellisesti ja palvelevat asiakkaitaan hyvin. Ne ovat ketteriä ja vastaanottavaisia henkilöstön tarpeille. Julkisella sektorilla menestyksestä kertoo vaikuttavuus niin yhteiskunnassa kuin kansalaisten kokemana. Menestyvillä työpaikoilla luodaan uusia tuotteita, palveluja ja tapoja toimia.”
Työelämä 2020 -hankkeen tavoitteena on kehittää suomalaisesta työelämästä Euroopan parasta vuoteen 2020. Hankkeen painopisteet ovat: Innovointi ja tuottavuus, luottamus ja yhteistyö, työterveys ja työhyvinvointi sekä osaava työvoima. Hankkeen painopisteet on valittu ohjaamaan työpaikkojen kehittämistyötä. Hankkeen tehtävänä on koota teema-alueiden kehittämistyötä tukevaa konkreettista tukiaineistoa, menetelmiä ja työkaluja työpaikkojen käyttöön.
Teemat ovat johtamisen kohdealueita. Johtaminen ja esimiestyö ovat avainasemassa, kun painopistealueiden sisältöjä työpaikalla kehitetään.
Kehittäminen edellyttää myös luottamusta ja yhteistyötä työpaikalla. Niitä tarvitaan kehittämistoiminnan kaikilla tasoilla:
- työpaikalla esimiehen ja ryhmän kesken
- yrityksen johdon ja henkilöstön välillä
- työnantajien ja palkansaajajärjestöjen välillä
- ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen ja työelämän kehittämisorganisaatioiden kesken.