Nykytilan analyysi: kehittämistarve esille

Kehittämisprojektissa jokainen tuli kuulluksi

Työ­pai­kal­la haas­ta­tel­tiin kaik­ki työn­te­ki­jät sekä esi­mie­het. Eri­tyi­se­nä ke­hit­tä­mi­sen peri­aat­tee­na pi­det­tiin jo­kai­sen mie­li­pi­teen kuu­le­mis­ta. Ulko­puo­li­nen kon­sult­ti haas­tat­te­li työ­pai­kan kaik­ki 40 ih­mis­tä. Haas­tat­te­lut oli­vat luot­ta­muk­sel­li­set. Ai­kaa käy­tet­tiin 1,5 tun­tia haas­tat­te­lua koh­den. Tu­lok­se­na saa­tiin muis­tiin haas­ta­tel­ta­vien mie­li­pi­teet asi­ois­ta, jot­ka toi­mi­vat hy­vin ku­ten myös asi­ois­ta jot­ka ei­vät ol­leet kun­nos­sa.

Nyky­ti­lan sel­vit­tä­mi­sek­si voi­daan jär­jes­tää myös ”Avoi­men pa­laut­teen työ­paja”. Työ­pa­jas­sa ote­taan yh­tei­seen kä­sit­te­lyyn työ­pai­kan asi­at, jot­ka toi­mi­vat hy­vin, asi­at jois­sa on ko­et­tu on­gel­mia sekä myös toi­min­ta­ta­po­jen muu­tos­eh­do­tuk­sia. Työ­paja toi­mii vain avoi­muu­den ja luot­ta­muk­sen ilma­pii­ris­sä. Työ­pa­jas­sa ar­vi­oi­daan hy­vin avoi­mes­ti oman työ­pai­kan esi­mies­toi­min­taa, työn­jär­jes­te­ly­jä, toi­min­ta­pro­ses­se­ja, työn­ja­ka­mis­ta sekä kou­lu­tus­tar­pei­ta. Osal­lis­tu­jien nä­ke­myk­set kir­jat­tiin ylös. Tu­lok­si­na saa­tiin lis­ta asi­ois­ta, joi­den toi­mi­vuu­teen ol­tiin tyy­ty­väi­siä. Toi­nen lis­taus syn­tyi ke­hi­tet­tä­vis­tä asi­ois­ta, joi­den toi­mi­vuu­teen osan­ot­ta­jat ei­vät ol­leet tyy­ty­väi­siä ja jo­hon ha­lut­tiin teh­dä muu­tok­sia.

Mo­lem­mis­sa toi­min­ta­ta­vois­sa on ylei­ses­ti kuul­tu to­te­a­mus: ”Oli­pa vir­kis­tä­vää, kun joku oli ker­ran­kin kiin­nos­tu­nut mie­li­pi­tees­tä­ni.”

Oman työpaikan henkilöstön näkemykset kehittämisen tueksi

Työn­te­ki­jöi­den omat ko­ke­muk­set ovat ke­hit­tä­mis­pro­jek­tin tär­kein läh­de­ai­neis­to. Nii­den esil­le saa­mi­sek­si haas­tat­te­lut ovat te­ho­kas kei­no. Nyky­ti­lan sel­vit­tä­mi­sek­si voi­daan haas­tat­te­lun li­säk­si tai sen ti­lal­la­kin käyt­tää myös työ­paik­ka­tut­ki­muk­sia, ky­se­ly­jä ja mah­dol­li­sia ai­kai­sem­pia ke­hit­tä­mis­toi­mia.

Aina ei ke­hit­tä­mis­pro­jek­tis­sa tar­vi­ta ulko­puo­lis­ta kon­sult­tia. Työ­pai­kal­la on usein omia ke­hit­tä­mi­sen asi­an­tun­ti­joi­ta, jot­ka pys­ty­vät toi­mi­maan ke­hit­tä­mis­pro­jek­tin oh­jaa­ji­na. On­gel­mak­si voi muo­dos­tua luot­ta­muk­sel­li­suus, jos oh­jaa­ja on en­nes­tään tut­tu ja omaa yh­tei­siä työ­pro­ses­se­ja työ­pai­kan toi­min­nas­sa. Ke­hit­tä­mis­tä ei kui­ten­kaan pidä ul­kois­taa ni­me­tyl­le ke­hit­tä­mi­sen asi­an­tun­ti­jal­le, ikään kuin se ei kuu­lui­si enää muil­le. Ke­hit­tä­mi­nen on koko työ­yk­si­kön yh­tei­nen asia ja on­nis­tu­mi­nen riip­puu hen­ki­lös­tön ak­tii­vi­suu­des­ta ja osal­lis­tu­mi­ses­ta.

Haas­tat­te­lu­jen tai yh­teis­ten työ­pa­jo­jen tar­koi­tuk­se­na on

Haastattelujen tai yhteisten keskustelujen yhteenveto

Haas­ta­tel­ta­vil­la on oi­keus saa­da tie­toon­sa haas­tat­te­lu­jen yh­teen­veto, jota voi­daan vie­lä täy­den­tää ja sel­keyt­tää yh­teen­ve­don kä­sit­te­le­mi­sek­si jär­jes­te­tys­sä kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa. Pro­jek­tin ke­hit­tä­mis­tar­ve muo­dos­tuu asi­ois­ta, jot­ka haas­tat­te­lu­jen ja mui­den kar­toi­tus­ten pe­rus­teil­la vaa­ti­vat muut­ta­mis­ta. Oh­jaus­ryh­mä tar­ken­taa nii­den poh­jal­ta pro­jek­til­le ta­voit­teet. Ny­ky­ään ta­voit­tei­den mää­rit­tä­mi­ses­sä ote­taan huo­mi­oon myös kun­nan sel­vi­tyk­set, mm. kun­ta­lais­ten ja si­dos­ryh­mien pal­ve­lu­tar­peis­ta.

Ke­hit­tä­mis­toi­min­nan koh­teet ovat riip­pu­vai­sia toi­nen toi­sis­taan, esi­mer­kik­si esi­mies­työ ja osaa­mi­nen vai­kut­ta­vat mo­neen muu­hun asi­aan. Par­haat tu­lok­set saa­daan, kun huo­mi­oi­daan toi­min­nan ko­ko­nai­suus, eli rat­kais­taan ja uu­dis­te­taan sa­man­ai­kai­ses­ti usei­ta toi­si­aan tu­ke­via asi­oi­ta.

Ke­hit­tä­mis­pro­jek­tiJoh­don ja hen­ki­lös­tön yh­teis­työn foo­ru­mi11.5.2015