Työpaikkatutkimus toi ongelmat esille
Teknisen yksikön työpaikalla todettiin, että työilmapiiri ei ole kunnossa. Ihmiset eivät voineet hyvin ja työpaikan ongelmat näkyivät lisääntyneinä poissaoloina. Myös esimiehet väsyivät, kun joutuivat omien sanojensa mukaan ”vetämään kivirekeä”.
Yksikön johto päätti teettää henkilöstötutkimuksen, jolla kartoitettiin työilmapiiriä haittaavat asiat. Tutkimuksen toteutti ulkopuolinen henkilöstötutkimusyritys kyselytutkimuksena. Tutkimustuloksissa heikoimmat tekijät kohdentuivat esimiestyön tasapuolisuuden kokemuksiin sekä puutteisiin henkilöstön kuuntelemisen, osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksissa.
Kehittämisprojektilla uudistettiin toimintatapoja
Yksikön johto päätti, että työpaikkatutkimuksessa todetut puutteet selvitetään ja korjataan. Tehtiin päätös kehittämisprojektista. Projektissa analysoitiin työpaikan nykytila ja selvitettiin asiat, jotka olivat huonon työilmapiirin taustalla. Esimiesten ja henkilöstön yhteisissä kehittämisryhmissä käsiteltiin asia kerrallaan ja muutettiin toimintatapoja siten, etteivät samat ongelmat enää toistu. Projektin jälkeen teetettiin uusi henkilöstötutkimus. Tutkimukset olivat keskenään vertailukelpoiset, koska ne teetettiin kahden vuoden välein samalla henkilöstötutkimuksiin erikoistuneella yrityksellä.
Henkilöstön työhyvinvointi parani puolella
Työn tekijät ovat sen parhaat asiantuntijat. Kehittämisprojekti toimi foorumina, jossa esimiehet ja henkilöstö itse uudistivat toimintatapojaan siten, että henkilöstö pääsi osallistumaan ja sai vaikuttaa oman työnsä ja työryhmänsä työn kehittämiseen. Työtyytyväisyys lisääntyi keskimäärin 50 prosenttia.
Palaveritoiminta uudistettiin jatkuvan kehittämisen periaatteilla. Niissä ratkaistiin esimiesten ja ryhmän kesken kahden viikon välein asioita, jotka olivat hankaloittaneet työn sujumista. Sen jälkeen uudistettiin työmenetelmiä siten, etteivät samat ongelmat toistu. Tyypillisiä asioita olivat työkalujen tai materiaalien puutteet, resurssipula ja osaamisen ongelmat. Palavereissa ratkaistiin työtä haittaavat asiat säännöllisesti kahden viikon välein, jolloin ongelmat eivät kasaantuneet ja toiminnan tuloksellisuus parani.
Kehittämisprojektin käytännön tuloksia:
- Sairauspoissaolot vähenivät kahden vuoden aikana 6,2 %:ista 4,0 %:iin.
- Vastaajista 66 % arvioi työilmapiirin parantuneen.
- Vastaajista 62 % arvioi esimiestyön parantuneen.
- Yli puolet vastaajista oli tyytyväinen kehittämistyöhön ja sen seurauksena tehtyihin muutoksiin.