Kelan tarjoama tuki
Kuntoutus
Kela järjestää työikäisille monipuolista kuntoutusta, jolla parannetaan ja tuetaan työkykyä ja edistetään työelämään pääsyä ja sinne paluuta. Lääkinnällistä kuntoutusta järjestää Kelan lisäksi mm. julkinen terveydenhuolto, kuten terveyskeskukset ja sairaalat. Kelan järjestämiin kuntoutuskursseihin kuuluu sairausryhmäkohtaisia kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja.
Eri ammattiryhmille suunnattuja ASLAK-kursseja ja harkinnanvaraisia Tyk-kursseja ei jatkossa järjestetä. Lakisääteistä ammatillista Tyk-kuntoutusta järjestetään entiseen tapaan. Ajankohtaiset tiedot voi tarkistaa Kelan sivuilta osoitteesta www.kela.fi. Ammattiryhmille suunnattuja kursseja ovat Suomen Farmasialiitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM hakeneet Kelalta jäsenilleen. Apteekkareille suunnattuja kursseja on hakenut Apteekkien Eläkekassa.
Osasairauspäiväraha ja sairauspäiväraha
Kelan osasairauspäivärahan tarkoitus on tukea työkyvyttömän henkilön työssä pysymistä ja paluuta työhön. Kokoaikaista työtä tekevä sopii työhön paluusta osa-aikaisesti. Osa-aikaiseen työhön paluu on vapaaehtoinen järjestely, mihin tarvitaan sekä työntekijän että työnantajan suostumus. Lääkäri voi ehdottaa osasairauspäivärahaa, josta sovitaan aina yhteistyössä työnantajan kanssa esim. yhteistyöpalaverissa. Työajan on vähennyttävä 40–60 % aiemmasta ja työnantaja maksaa tehdyltä työajalta palkan. Kela maksaa osasairauspäivärahaa (50 %) tältä ajalta. Jos työnantaja maksaa täyden palkan, maksetaan osasairauspäiväraha työnantajalle. Etuutta voidaan maksaa vähintään 12 arkipäivää ja enintään 120 arkipäivää. Yhteistyö ja seuranta työntekijän, esimiehen ja työterveyshuollon kanssa on tässäkin tärkeää ja sen on hyvä olla suunnitelmallista.
Työkyvyttömyyden estäessä työn teon kokonaan, maksaa Kela sairauspäivärahaa ansionmenetyksen korvaamiseksi.
Työeläkekuntoutus
Työeläkelaitokset vastaavat työssä vakiintuneesti olevien ammatillisesta kuntoutuksesta. Yksityisapteekkien oma työeläkelaitos on Apteekkien Eläkekassa. Nuorten ja lyhyen aikaa työelämässä olleiden ammatillisesta kuntoutuksesta vastaa yleensä Kela.
Jos työntekijän tai yrittäjän sairaus aiheuttaa uhan työkyvyttömyydestä lähimmän viiden vuoden kuluessa, sairastuneella on oikeus saada tarkoituksenmukaista ammatillista kuntoutusta työkyvyttömyyden estämiseksi tai työ- ja ansiokyvyn parantamiseksi.
Ammatillinen kuntoutus on yksilöllistä ja se toteutetaan kuntoutujan tarpeista lähtevän kuntoutussuunnitelman mukaan. Yleensä ensin selvitetään, onko mahdollista jatkaa entisessä työssä työjärjestelyjen avulla tai siirtyä työpaikalla muihin tehtäviin. Muina keinoina ovat työkokeilu, työhön valmennus tai koulutus.
Työkokeilu
Pitkän sairauspoissaolon jälkeen työhön paluun helpottamiseksi voi työntekijä hakea työkokeilua omasta työeläkelaitoksestaan. Hakemuksen lisäksi tarvitaan B-lausunto, jonka toivotaan olevan työterveyslääkärin kirjoittama. Työkokeilusta sovitaan yhteistyössä työnantajan, työntekijän ja eläkelaitoksen kanssa. Tarvittaessa työkokeilu voi tapahtua myös uusissa tehtävissä tai toisella työnantajalla.
Työkokeilun pituus on yleensä 1–3 kuukautta, mutta sitä voidaan tarvittaessa jatkaa. Työeläkelaitos maksaa työkokeilun ajalta kuntoutusrahaa. Jos kuntoutuja on kuntoutustuella, maksetaan tuki korotettuna. Työnantajalle ei tule palkkakustannuksia, mutta työvälineet ja työasut tulee tarjota.
Yhteistyöpalaverissa (työntekijä, esimies ja työterveyslääkäri) mietitään onko työkokeilu mahdollista toteuttaa ja miten se tapahtuu. Työntekijällä on eläkelaitoksessa yhdyshenkilö. Työkokeilusta tehdään kirjallinen sopimus, jossa sovitaan esim. työkokeilun pituus, työtehtävät, työaika, seuranta ja yhteyshenkilöt yhteydenpitoa varten. Työkokeilun etenemistä seuraamassa on hyvä olla myös työterveyshuollon edustaja.
Työkokeilu sovitaan aina yksilöllisesti, esim. aloitetaanko heti kokopäiväisesti vai lyhennetyllä työajalla, monenako päivänä viikossa työtä tehdään ja miten mahdollisesti tarvittava jousto toteutetaan. Työnantaja laatii työkokeilun sujumisesta lausunnon työeläkelaitokselle kokeilun loppupuolella. Siinä vaiheessa on hyvä arvioida työssä selviytymistä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa ja sopia mahdollisista jatkotoimista. Jos työntekijä ei pysty palaamaan normaaliin työhönsä, selvitetään yhdessä eläkelaitoksen kanssa ammatillisen kuntoutuksen jatkotoimet tai mahdollisuudet muihin etuuksiin.
Työhönvalmennus
Työkokeilu voi tarvittaessa jatkua työhönvalmennuksella, jos tarvitaan enemmän tukea työssä tarvittavien taitojen hankkimisessa. Yksilöllisen ohjelman mukaisesti toteutetaan käytännön harjoittelua sekä tarvittaessa työpaikan ulkopuolella annettavaa opetusta.
Työhönvalmennuksella voidaan tukea myös uuteen työhön siirtymistä tai uudelleenkoulutuksen jälkeistä työllistymistä.
Työhön tai ammattiin johtava koulutus
Ammatillisena kuntoutuksena voidaan tukea myös koulutusta uuteen, sairauden kannalta sopivaan työhön. Tämä voi tulla kyseeseen silloin, kun muut kuntoutuksen keinot eivät riitä ja entinen työssä jatkaminen ei enää sairaudesta johtuen ole mahdollista.
Tuki työkyvyttömyyden pitkittyessä
Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke
Mikäli työntekijän tai yrittäjän työkyky on alentunut sairauden vuoksi vähintään 60 prosentilla vuoden ajan, voi saada työkyvyttömyyseläkkeen tai määräaikaisen kuntoutustuen. Ennen eläkkeen myöntämistä selvitetään aina ensin, voidaanko ammatillisella kuntoutuksella tilannetta parantaa. Jos työkyvyn palautumisesta on toiveita, myönnetään eläke määräaikaisena kuntoutustukena. Kuntoutustuen saajalle tehdään erityinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, se voi olla lääkärinlausunnossa tai erillisenä liitteenä. Kuntoutustuen määrä on sama kuin työkyvyttömyyseläkkeen ja sitä haetaan samoin.
Osakuntoutustuki tai osatyökyvyttömyyseläke
Jos työntekijän tai yrittäjän työkyky on sairauden vuoksi alentunut vähintään 40 prosentilla niin, ettei hän selviä päivittäisestä työstä, mutta työkykyä on kuitenkin vielä jäljellä, voidaan myöntää osatyökyvyttömyyseläke. Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä. Sen voi saada myös määräaikaisena osakuntoutustukena, jos työkyvyn arvioidaan palautuvan, tai työhön palaamisen tukemiseksi esimerkiksi kuntoutuksen jälkeen.
Muu tuki
Ammattiliitot järjestävät Ensimmäinen askel -kursseja. Tavoitteena on tukea elämänhallintaa, työssäjaksamista sekä terveyttä ja toimintakykyä.
Lisätietoja: Apteekkien eläkekassa
Työhyvinvointia apteekkeihin26.2.2015