Työhyvinvoinnilla tarkoitetaan yleisesti terveellistä, turvallista ja tuottavaa työtä, jota tekevät ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt hyvin johdetuissa organisaatioissa. Työ koetaan mielekkääksi ja palkitsevaksi, ja työnteko tukee elämänhallintaa. Työhyvinvointi on myös apteekeille menestys- ja kilpailutekijä. Hyvinvoiva työyhteisö on puoleensavetävä, ja se toimii suunnitelmallisesti ja tulevaisuussuuntautuneesti. Työn laatu on hyvää, ja asiakaspalvelu laadukasta ja sujuvaa. Työhyvinvoinnin on myös todettu lisäävän tuottavuutta. Hyvinvoivassa työyhteisössä työntekijät kokevat saavansa arvostusta ja voivat vaikuttaa työhönsä. Työntekijät sitoutuvat työhönsä, työnteko on luovaa ja työntekijät haluavat kehittää työtään ja toimintatapojaan, mikä helpottaa muutostilanteissa selviytymistä.
Työhyvinvoinnin haasteita apteekissa
Apteekeissa tehtiin selvitys työkyvyttömyyseläköitymisen syistä ja sen pohjalta kyselytutkimus apteekkien sairauspoissaolokäytännöistä, työhyvinvointitoiminnasta ja näistä aiheutuneista kustannuksista (Tekemättömän työn kustannukset -selvitys 2011, Apteekkien eläkekassa ja Apteekkien työnantajaliitto). Tutkimuksesta ilmeni mm. se, että työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen on vähentynyt 2000-luvun alun jälkeen ja aktiivinen kuntoutustoiminta on vastaavasti lisääntynyt, mikä onkin toivottava kehityssuunta. Samaan aikaan eläkepäätöksissä oli siirtymää nuorempiin ikäluokkiin (20–40-v.). Tämä suuntaus on ollut nähtävissä valtakunnallisestikin.
Työkyvyttömyyseläkkeet aiheutuivat pääasiallisesti kolmesta eri syyryhmästä. Noin kolmasosa oli psyykkisiä syitä (masennus suurimpana). Nämä korostuvat erityisesti nuoremmilla työntekijöillä ja toisaalta korkeammin koulutetuilla. Tuki- ja liikuntaelinsairauksia oli yksi kolmasosa, ja nämä ovat tyypillisempiä iäkkäämmillä ja vähemmän koulutetuilla. Loput olivat muita sairauksia.
Työkyvyttömyyden syyt ovat samansuuntaiset valtakunnallisesti. Riittävän varhaisilla kuntouttavilla tukitoimilla on mahdollista viivästyttää työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista sekä psyykkisten että fyysisten sairauksien vuoksi.
Työhyvinvoinnin kokonaisvaltainen edistäminen
Työhyvinvoinnin edistäminen ja ylläpitäminen apteekissa perustuu yksilön ja työpaikan kehittämistarpeisiin ja voimavaroihin. Kehittäminen tapahtuu yhteistyössä koko henkilökunnan kanssa. Tavoitteena on nähdä työhyvinvoinnin tila kokonaisuutena, edistää yhteistyötä ja löytää yhteys toiminnan ja tuottavuuden välillä.
Työhyvinvointia apteekkeihin26.2.2015