Ergonomia

Hy­vää er­go­no­mi­aa hyö­dyn­tä­mäl­lä on mah­dol­lis­ta saa­da työn­teko su­ju­vak­si ja tu­kea työ­ky­kyä. Hy­vän työs­ken­te­lyn puit­teet luo­daan er­go­no­mi­a­sei­kat huo­mi­oon ote­tuil­la tila­rat­kai­suil­la, ka­lus­teil­la ja työ­vä­li­neil­lä. Työ­kier­rol­la ja tauo­tuk­sel­la voi­daan vä­hen­tää mah­dol­lis­ta hai­tal­lis­ta työn kuor­mi­tus­ta. Hy­vään am­mat­ti­tai­toon kuu­luu er­go­no­mi­an hal­lin­ta ku­ten eri työ­teh­tä­viin so­pi­vat työ­a­sen­not ja -liik­keet. Hal- lin­taan kuu­lu­vat myös kuor­mi­tus­ta ta­saa­vat työn vas­ta­liik­keet. Työ­pai­kan työ­suo­je­lu­hen­ki­lös­tö ja työ­ter­veys­huol­to tu­ke­vat er­go­no­mia-asi­oi­den kä­sit­te­lys­sä. Jo­kai­nen on osal­taan vas­tuus­sa omas­ta toi­min­ta­ky­vys­tään, jota voi yllä­pi­tää ja ko­hen­taa va­paa-ai­ka­na.
Jul­kai­sun liit­tee­nä on lo­ma­ke, jota voi käyt­tää sel­vi­tet­tä­es­sä työn ja työ­ym­pä­ris­tön er­go­no­mi­aa.

Seisten tehtävä työ

Seis­ten työs­ken­te­ly on yleen­sä er­go­no­mi­sem­paa. Säh­köl­lä sää­det­tä­vä kas­sa­pöy­tä tai pal­ve­lu­tis­ki mah­dol­lis­ta­vat eri­pi­tui­sil­le työn­te­ki­jöil­le so­pi­van työs­ken­te­ly­kor­keu­den. Sei­so­ma-asen­non etu­na on hyvä ulot­tu­vai­suus sekä mah­dol­li­suus käyt­tää voi­maa te­hok­kaam­min kuin is­tu­en teh­tä­väs­sä työs­sä. Pa­ras tu­los saa­vu­te­taan, kun työ­hön liit­tyy vaih­te­le­vas­ti is­tu­mis­ta, sei­so­mis­ta ja kä­ve­lyä ja työn­te­ki­jä voi itse sää­del­lä työ­ta­po­jaan ja asen­to­jaan.

Seisten tehtävän työn periaatteita:

No­jaa­mi­nen sei­nään tai pi­la­riin tauol­la vä­hen­tää se­län hai­tal­lis­ta kuor­mit­tu­mis­ta.

Sei­so­mi­nen kumi­mat­to jal­ko­jen alla vä­hen­tää se­län ja ala­raa­jo­jen kuor­mit­tu­mis­ta.

Hyvät työjalkineet

Työ­jal­ki­neet ovat tär­ke­ät eri­tyi­ses­ti seis­ten ja liik­ku­en teh­tä­väs­sä työs­sä. Kun työ­jal­ki­nei­ta on kak­si pa­ria, nii­tä voi vaih­del­la työ­päi­vän ai­ka­na.

Hyvän työjalkineen keskeiset ominaisuudet

Taukoliikkeitä seisten tehtävään työhön

Tauo­ta työ­tä­si ak­ti­voi­mal­la raa­jo­jen ve­ren­kier­toa. Nou­se var­pail­le, kier­rä ylä­raa­jo­ja auki ja ojen­na ja kou­kis­ta ran­tei­ta. Näin saat vil­kas­tet­tua poh­kei­den ja kyy­när­var­sien li­has­ten ve­ren­kier­toa.

Ve­ny­tä poh­kei­ta aset­ta­mal­la jal­ka­terä sei­nää vas­ten ja työn­tä­mäl­lä lan­ti­o­ta eteen­päin.

Ve­ny­tä rei­den taka­osaa nos­ta­mal­la jal­ka kor­ke­al­le ta­sol­le ja tai­vu­ta var­ta­loa eteen. Ken­gät on hyvä rii­sua vä­lil­lä pois.

Istuen tehtävä työ

Työ­pis­teen jär­jes­te­lyt ja hyvä, hel­pos­ti sää­det­tä­vä työ­tuo­li ovat tär­kei­tä is­tu­en teh­tä­väs­sä työs­sä. Hy­vin tu­et­tu ja it­sel­le so­pi­vak­si sää­det­ty is­tu­ma-asen­to kuor­mit­taa vä­hem­män. Työ­a­sen­to­jen vä­häi­nen­kin vaih­te­lu on aina hyö­dyl­lis­tä. On hyvä työs­ken­nel­lä ajoit­tain myös seis­ten, mi­kä­li työ­taso on sää­det­tä­vis­sä so­pi­vak­si.

Kyy­när­var­sien on hyvä saa­da tu­kea. Nä­ke­mi­sen kan­nal­ta on tär­ke­ää, että va­lais­tus on riit­tä­vä ja se ei ai­heu­ta häi­käi­syä. Työ­tuo­li tu­lee aina sää­tää it­sel­leen so­pi­vak­si. Tär­keim­mät sää­det­tä­vät asi­at ovat is­tuin­kor­keus, tuo­lin sy­vyy­den sää­tö sekä sel­kä­no­jan kor­keus ja kal­lis­tus. Mitä pi­tem­pi työ­jak­so on, sitä tär­ke­äm­pää on sää­tää työ­tuo­li oi­kein it­sel­le so­pi­vak­si.

Näyt­tö­pää­te­työs­sä ja­lat ovat tu­et­tu­na tu­ke­vas­ti lat­ti­aan ja kä­det ovat vaa­ka­ta­sos­sa, kyy­när­var­ret hy­vin tu­et­tu­na ja ran­teet suo­ri­na. Har­ti­at ovat ren­toi­na ja nis­ka suo­ra­na. Päät­teen ylä­reu­na jää sel­väs­ti sil­mien vaa­ka­ta­son ala­puo­lel­le. Hii­ren paik­ka on näp­päi­mis­tön vie­res­sä. Hii­ri­käsi tu­e­taan pöy­tään, tuo­lin käsi­no­jaan tai tu­ke­vaan pöy­tään kiin­ni­tet­tä­vään kyy­när­var­si­tu­keen.

Hyvä näyttöpäätetyöpiste

Va­lais­tus

Työ­taso

Näyt­tö

Työ­tuo­li

Hii­ri ja näp­päi­mis­tö

Jal­ka­tila

Tauo­tus

Työs­ken­te­ly puo­li­sei­so­vas­sa asen­nos­sa esi­mer­kik­si satu­latuo­lil­la tai sei­so­ma­tu­el­la mah­dol­lis­taa työ­a­sen­non vaih­te­lun sekä se­län ja nis­kan hy­vän asen­non. 

Ylä­se­län ojen­nus sel­kä­no­jaa vas­ten on hyvä vas­ta­lii­ke eteen­päin suun­tau­tu­val­le työ­a­sen­nol­le.

Hyllytys ja lääkkeiden ottaminen

Hy­vät työ­vä­li­neet ke­ven­tä­vät työ­tä ja vä­hen­tä­vät hai­tal­lis­ta kuor­mit­tu­mis­ta. Ap­teek­ki­työ­hön on ole­mas­sa mo­nen­lai­sia nos­to-, pi­no­a­mis- ja siir­to­vau­nu­ja sekä taso­kär­ry­jä. Pot­ku­pal­lit, veto­a­lus­tat tai tu­ke­vat tik­kaat ovat kor­ke­al­le ulot­tu­mi­sen apu­vä­li­nei­tä.

Ro­bot­ti toi­mii re­sep­ti­lääk­kei­den au­to­maat­ti­se­na va­ras­to­na ja far­ma­seut­tien apu­na nou­ta­en tar­vit­ta­vat lääk­keet no­pe­as­ti. Kone ei kor­vaa ih­mis­tä, vaan an­taa enem­män ai­kaa ja rau­haa lää­ke­neu­von­nal­le.

Käy­tä apu­vä­li­nei­tä, kun työs­ken­te­let kä­det har­ti­a­ta­son ylä­puo­lel­la. Pot­ku­pal­lit, veto­a­lus­tat tai tu­ke­vat tik­kaat ovat kor­ke­al­le ulot­tu­mi­sen apu­vä­li­nei­tä.

Useim­mat työs­ken­te­le­vät luon­te­vas­ti kyyk­ky­a­sen­nos­sa. Tois­pol­vi­sei­son­nas­sa työs­ken­te­ly on mah­dol­lis­ta, mi­kä­li käy­tös­sä on pol­vi­suo­jat tai peh­mus­te pol­ven alle. Ma­ta­lia hyl­ly­jä tai laa­ti­koi­ta täyt­tä­es­sä voi käyt­tää apu­na myös jak­ka­raa tai pot­ku­pal­lia.

 Nostaminen, kantaminen ja siirtäminen

Kä­sin teh­tä­vä nos­ta­mi­nen ja siir­tä­mi­nen ai­heut­ta­vat hai­tal­lis­ta kuor­mit­tu­mis­ta, joka on yksi tuki- ja lii­kun­ta­elin­sai­rauk­sien, eten­kin sel­kä­vai­vo­jen ris­ki­te­ki­jä. Hyvä etu­kä­teis­suun­nit­te­lu ja apu­vä­li­nei­den käyt­tö ke­ven­tä­vät työ­tä ja vä­hen­tä­vät kuor­mi­tus­ta. Ta­va­roi­den siir­tä­mi­ses­sä eri­lai­set siir­to­vä­li­neet ja taso­kär­ryt ovat suo­si­tel­ta­via. Oi­ke­an nos­to­tek­nii­kan hal­lin­ta on tär­ke­ää. Työn­te­ki­jän on saa­ta­va riit­tä- väs­ti opas­tus­ta oi­ke­aan nos­to­tek­niik­kaan sekä nos­toi­hin liit­ty­viin vaa­roi­hin. Aina ei voi vält­tää nos­ta­mis­ta han­ka­lis­sa työ­a­sen­nois­sa. Sik­si on tär­ke­ää har­joi­tel­la nos­to­tek­niik­kaa myös hal­li­tus­ti kier­ty­neis­sä asen­nois­sa pai­non­siir­toa hyö­dyn­tä­en.

Taak­ko­jen nos­ta­mi­seen ja siir­tä­mi­seen on saa­ta­vis­sa pie­niä nos­to­lait­tei­ta. Pyri vai­kut­ta­maan sii­hen, että rul­la­kot ovat täy­tet­ty si­ten, että ke­vy­et taa­kat ovat yl­hääl­lä ja pai­na­vat al­haal­la.

Pie­ni­ko­koi­nen, hel­pos­ti lii­ku­tel­ta­va pi­no­a­mis­vau­nu, joka so­vel­tuu eri­tyi­ses­ti ah­tai­siin ti­loi­hin.

En­nen nos­ta­mis­ta tai siir­tä­mis­tä har­kit­se

 

Pai­na­vien taak­ko­jen nos­tot on syy­tä teh­dä kah­des­taan. Käyn­ti­a­sen­to­nos­to on luon­te­va vaih­to­ehto sil­loin, kun nos­ton jäl­keen siir­re­tään taak­kaa. Käyn­ti­a­sen­to­nos­tos­sa sel­kä on hy­väs­sä asen­nos­sa ja jal­ka­li­hak­sia voi käyt­tää nos­ton ai­ka­na. Nos­ta­es­sa­si ma­ta­lal­ta siir­ry mah­dol­li­sim­man lä­hel­le taak­kaa, kou­kis­ta pol­vet ja lon­kat ja tai­vu­ta sel­kää hie­man eteen­päin. Ota tu­ke­va ote taa­kas­ta. Jän­ni­tä vat­sa­li­hak­set. Myös hen­gi­tyk­sen pi­dät­tä­mi­nen nos­ton ai­ka­na li­sää tu­kea se­läl­le. Nos­ta rau­hal­li­ses­ti. Älä riuh­do!

Nos­ta­es­sa ak­ti­voi kes­ki­var­ta­lo, ota tu­ke­va ote taa­kas­ta ja pon­nis­ta ala­raa­joil­la. Sii­ret­tä­es­sä hyö­dyn­nä pai­non­siir­toa. Jos jou­dut kan­ta­maan, las­ke taak­ka so­pi­val­le kan­to­kor­keu­del­le. Yleen­sä taak­ka on hyvä tu­kea lan­ti­oon. Väl­tä se­län kier­tä­mis­tä taa­kan kans­sa. Kään­ny ja­loil­la.

Ta­va­roi­den pur­ka­mi­ses­sa ja pak­kaa­mi­ses­sa on hyvä hyö­dyn­tää eri­kor­kui­sia ta­so­ja. Pur­ka­es­sa­si laa­tik­koa ase­ta se sel­lai­sel­le kor­keu­del­le, ett­ei har­ti­oi­ta tai kä­siä tar­vit­se pi­tää ko­hol­la. Se­län etu­ku­ma­raa tai kier­ty­nyt­tä asen­toa tu­lee vält­tää.

Kun taak­kaa siir­re­tään, kään­ny­tään ja­loil­la eikä var­ta­loa kier­re­tä. Kun nos­tat har­ti­a­ta­son ylä­puo­lel­ta, las­ke taak­ka en­sin rin­nal­le ja jous­ta pol­vis­ta. Las­ke taak­ka edel­leen ta­sol­le tai kär­ryyn.

Työn tauotus ja elpymisliikkeet

Mi­kä­li työ ei mah­dol­lis­ta riit­tä­vää pa­lau­tu­mis­ta, tar­vi­taan tau­ko­ja. Pi­dem­män is­tu­mi­sen jäl­keen on hyvä läh­teä liik­keel­le ja vas­taa­vas­ti sei­so­mi­sen jäl­keen is­tah­taa. Myös el­py­mis­liik­keil­lä voi kat­kais­ta staat­ti­ses­ti kuor­mit­ta­van työ­vai­heen. Esi­mer­kik­si har­ti­a­kipu joh­tuu usein ve­ren­kier­ron heik­ke­ne­mi­ses­tä. Ve­ren­kier­toa voi el­vyt­tää vaik­ka­pa pyö­rit­tä­mäl­lä har­ti­oi­ta.

Raskaan työvaiheen jälkeentehtäviä elpymisliikkeitä

Rin­ta­li­hak­set ki­ris­ty­vät, jos teet työ­tä jat­ku­vas­ti eteen­päin ku­mar­tu­nee­na. Ki­re­ät rin­ta­li­hak­set ve­tä­vät har­ti­oi­ta eteen­päin ja hei­ken­tä­vät ryh­tiä. Ve­ny­tä li­hak­sia si­ten, että viet kä­den taak­se ylä­viis­toon tu­kea vas­ten. Kier­rä var­ta­loa kä­des­tä pois­päin, kun­nes tun­net ve­ny­tyk­sen ol­ka­pää­an ja rin­ta­las­tan vä­lil­lä. Tee sama toi­sel­la kä­del­lä.

Lon­kan kou­kis­ta­jan ve­ny­tys on tär­ke­ää is­tu­ma­työs­sä sekä eteen tai­pu­nees­sa asen­nos­sa työs­ken­nel­tä­es­sä. Lai­ta toi­nen jal­ka eteen ja nos­ta taa­im­mai­sen ja­lan kan­ta irti alus­tas­ta. Kään­nä lan­ti­o­ta taak­se ja tun­ne ve­ny­tys lon­kan edes­sä. Sa­mal­la voit ve­nyt­tää kyl­keä nos­ta­mal­la vas­tak­kai­nen käsi ylös ja ku­rot­ta­mal­la koh­ti kat­toa.

Se­län li­hak­sia voi el­vyt­tää te­ke­mäl­lä sään­nöl­li­ses­ti var­ta­lon kier­to­ja.

 Työ­ym­pä­ris­tö ja er­go­no­mia ky­se­ly­lo­ma­ke

Ap­tee­kin työ­ym­pä­ris­tö ja er­go­no­mia4.9.2014