Työympäristö

Hyvän työympäristön kriteereitä:

Kes­keis­tä työ­ti­lan ja -pis­tei­den mi­toi­tuk­sen kan­nal­ta on, että niis­sä on riit­tä­väs­ti ti­laa su­ju­vaa työs­ken­te­lyä ja liik­ku­mis­ta var­ten. Yk­si­lö­koh­tai­sia työ­pis­tei­tä ap­tee­kis­sa on usein asi­a­kas­pal­ve­lu­pis­teis­sä, re­sep­tien kä­sit­te­lys­sä, lää­ke­val­mis­tuk­ses­sa ja toi­mis­to­ti­lois­sa. Näis­sä­kin työ­pis­teis­sä voi työs­ken­nel­lä vuo­ro­tel­len mon­ta työn­te­ki­jää. So­pi­vil­la, tar­vit­ta­es­sa muun­nel­ta­vil­la ja riit­tä­vän ko­koi­sil­la tila­rat­kai­suil­la edis­te­tään su­ju­vaa työs­ken­te­lyä.
Jul­kai­sun liit­tee­nä on lo­ma­ke, jota voi käyt­tää työ­ym­pä­ris­tön ar­vi­oin­tiin.

Ääniympäristö ja melu

Ap­teek­ki­työs­sä ei ole yleen­sä ko­vaa me­lua, mut­ta kuu­le­mis­ta vai­keut­ta­vaa tai ais­te­ja kuor­mit­ta­vaa hä­lyä voi esiin­tyä. Kuu­le­mis­ym­pä­ris­töä voi­daan pa­ran­taa tila­suun­nit­te­lun ja -jär­jes­te­ly­jen li­säk­si akus­ti­sil­la rat­kai­suil­la. Asia­kas­ti­lan­tei­den luot­ta­muk­sel­li­suus on tär­ke­ää ot­taa huo­mi­oon tila­rat­kai­suis­sa ja ääni­ym­pä­ris­tön suun­nit­te­lus­sa.

Valaistus ja näkeminen

Ap­tee­kin eri teh­tä­vis­sä va­lon tar­ve vaih­te­lee. Lää­ke­tur­val­li­suu­den var­mis­ta­mi­nen edel­lyt­tää hy­vää nä­ke­mis­tä ja riit­tä­vää va­lais­tus­ta. Puut­teet va­lais­tuk­ses­sa voi­vat ra­sit­taa näkö­ais­tia, hi­das­taa työs­ken­te­lyä ja li­sä­tä vir­hei­tä.

Asi­a­kas­pal­ve­lu­pis­teis­sä ja re­sep­tin kä­sit­te­lyn eri vai­heis­sa tar­vi­taan hy­vää yleis­va­lais­tus­ta, jota tar­vit­ta­es­sa täy­den­ne­tään koh­de­va­lai­si­mel­la. Va­lais­tus­voi­mak­kuu­den on täl­löin ol­ta­va ai­na­kin 500 luk­sia. Muu­al­la ap­tee­kis­sa va­lais­tus­voi­mak­kuus voi olla pie­nem­pi.

Nä­ke­mis­tä häi­rit­se­vät kirk­kaat valo­pis­teet näkö­ken­täs­sä, häi­käi­sy, hei­jas­tuk­set ja suu­ret va­lais­tus­vaih­te­lut. Epä­suo­ral­la va­lais­tuk­sel­la voi­daan vä­hen­tää nä­ke­mi­sen hait­ta­te­ki­jöi­tä. Nä­ky­vyy­teen ja näkö­mu­ka­vuu­teen vai­kut­ta­vat li­säk­si si­sus­tuk­sen, sei­nien, ka­ton ja ka­lus­tei­den väri. Tum­ma tila ja si­sus­tus li­sää­vät yleen­sä va­lon mää­rän tar­vet­ta, kun taas vaa­le­at pin­nat ja si­sus­tus hei­jas­ta­vat va­loa ta­kai­sin.

Lämpöolosuhteet ja ilman laatu

Hy­vän sisä­il­man tun­nus­merk­ke­jä ovat il­man puh­taus ja raik­kaus sekä so­pi­va läm­pö­tila ja il­man kos­teus. Hyvä sisä­ilma edis­tää osal­taan vir­keyt­tä ja työ­ky­kyä. Sisä­il­man on­gel­mat ai­heut­ta­vat vä­sy­mis­tä ja epä­viih­ty­vyyt­tä sekä ter­veys­hait­toi­na oi­rei­ta ja sai­rauk­sia. Huo­no sisä­ilma tun­tuu tunk­kai­suu­te­na, epä­miel­lyt­tä­vi­nä ha­jui­na ja mui­na tun­te­muk­si­na.

Ap­tee­kin läm­pö­ti­las­sa on huo­mi­oi­ta­va hen­ki­lös­tön li­säk­si asi­ak­kaat ja lääk­kei­den säi­ly­vyys. Sisä­läm­pö­ti­lak­si suo­si­tel­laan ke­vy­es­sä työs­sä 21–25 as­tet­ta. Ta­va­ran vas­taan­ot­ta­mi­ses­sa, pur­ka­mi­ses­sa ja va­ras­toin­nis­sa läm­pö­tila voi olla näi­tä ar­vo­ja ma­ta­lam­pi. Poik­ke­a­van läm­pö­ti­lan mah­dol­li­ses­ti ai­heut­ta­maa työ­kuor­mi­tus­ta voi­daan ke­ven­tää työ­jär­jes­te­lyil­lä tai tauo­tuk­sel­la. Kor­ke­aa läm­pö­ti­laa voi­daan las­kea tulo­il­man mää­rää li­sää­mäl­lä tai tulo­il­maa jääh­dyt­tä­mäl­lä. Lii­an ma­ta­laa läm­pö­ti­laa voi nos­taa tai kyt­keä läm­pö tai il­mas­toin­ti ai­kai­sem­min pääl­le.

Il­man lii­an voi­ma­kas vir­taus ko­e­taan epä­viih­tyi­sä­nä ve­don tun­tee­na. Ve­toa tun­ne­taan myös suu­rien kyl­mien pin­to­jen, esi­mer­kik­si ik­ku­noi­den lä­hei­syy­des­sä. Ulko-ovien tai il­mas­toin­nin tulo­ilma- ja pois­to­auk­ko­jen lä­hei­syy­des­sä voi­daan niin ikään ko­kea ve­don tun­net­ta. Ve­toa voi­daan vä­hen­tää esi­mer­kik­si yli­pai­neis­ta­mal­la myy­mä­lä- ja va­ras­to­ti­lat ulko­il­maan näh­den, tulo­il­man suun­tauk­sel­la, työ­pis­tei­den si­joit­ta­mi­sel­la, läm­pö­pu­hal­ti­mil­la ja tuu­li­kaa­peil­la.

Il­man lii­al­li­sel­la kos­teu­del­la tai kui­vuu­del­la voi olla vä­lil­li­siä vai­ku­tuk­sia ter­vey­teen. Ko­vil­la tal­vi­pak­ka­sil­la ilma voi olla niin kui­vaa, että se voi ai­heut­taa joil­la­kin ih­mi­sil­lä sil­mien, ihon ja hen­gi­tys­tei­den lima­kal­vo­jen kui­vu­mis­ta. Työ­pai­kan il­man suh­teel­lis­ta kos­teut­ta pi­de­tään miel­lyt­tä­vä­nä, kun sen ar­vot ovat 25–50 %. Il­man kos­teus on pää­a­si­as­sa si­dok­sis­sa val­lit­se­vaan ulko­il­maan.

Il­man laa­tuun, kos­teu­teen, läm­pö­ti­laan ja ve­toon liit­ty­vis­sä asi­ois­sa hen­ki­lös­tön tun­te­muk­set, oi­rei­lut ja sai­ras­tu­mi­set voi­vat osoit­taa ke­hit­tä­mi­sen tar­peen ja koh­teen. Tar­vit­ta­es­sa tun­te­muk­sia voi­daan tar­ken­taa mit­tauk­sil­la ja asi­an­tun­ti­ja­työl­lä.

Hen­ki­lö­koh­tai­sel­la pu­keu­tu­mi­sel­la voi­daan vä­hen­tää esi­mer­kik­si lii­an ma­ta­lan läm­pö­ti­lan tai ve­don ai­heut­ta­mia tun­te­muk­sia.

Ker­ros­pu­keu­tu­mi­nen on hyvä kei­no säi­lyt­tää läm­pö­tasa­pai­no. Kyl­män ja ve­don tun­net­ta voi­daan vä­hen­tää käyt­tä­mäl­lä alus- tai väli­a­sus­sa kor­ke­aa kau­lus­ta ja ihon­myö­täi­siä hi­han ja lah­kei­den sui­ta. Um­pi­nai­set ken­gät täy­den­tä­vät pu­keu­tu­mis­ta tar­vit­ta­es­sa. Kesä­kuu­mal­la voi­daan hank­kia tar­vit­ta­es­sa tuu­let­ti­mia, mi­kä­li läm­pö­ti­laa ei muu­ten saa­da alen­net­tua riit­tä­väs­ti.

Ker­ros­pu­keu­tu­mi­sel­la voi­daan yllä­pi­tää hen­ki­lö­koh­tai­nen läm­pö­tasa­pai­no. Kyl­män ja ve­don tun­tee­seen voi­daan va­rau­tua ihon­myö­täi­sel­lä väli- tai alus­a­sul­la.

Kosteus- ja homevaurioepäilyt

Kos­teus- ja home­vau­ri­ot ovat ter­veys­ris­ke­jä. Tois­tu­va kos­tu­mi­nen voi ai­heut­taa ra­ken­tei­den vau­ri­oi­tu­mi­sen, jol­loin ra­ken­tei­siin voi ke­hit­tyä mik­ro­bi­kas­vus­toa. Kos­teus voi tun­keu­tua ra­ken­tei­siin mm. ka­ton, sei­nien, ik­ku­noi­den tai ala­poh­jan kaut­ta tai vesi­joh­to­jen ja vie­mä­rien vuo­dois­ta. Kos­teus­vau­ri­ot on syy­tä sel­vit­tää, en­nen kuin ra­ken­ne­vau­ri­ot ke­hit­ty­vät.

Home­pöly­sai­rauk­sien oi­reet muis­tut­ta­vat ta­val­lis­ta fluns­saa eli ho­mees­ta kär­si­väl­lä saat­taa olla esi­mer­kik­si ys­kää, pään­sär­kyä tai kuu­met­ta. Ter­veys­hai­tan hoi­ta­mi­ses­sa tar­vi­taan yh­teis­työ­tä työ­ter­veys­huol­lon kans­sa.

Esi­mie­hen vas­tuul­la on ryh­tyä toi­men­pi­tei­siin työs­sä ja työ­ym­pä­ris­tös­sä ha­vait­tu­jen vaa­ro­jen ja hait­to­jen osal­ta.

Ap­tee­kin työ­ym­pä­ris­tö ja er­go­no­mia4.9.2014