Suunnitellen someen

Mi­kä­li some kuu­luu osak­si or­ga­ni­saa­ti­oi­den suun­ni­tel­mal­lis­ta vies­tin­tä­stra­te­gi­aa, si­vus­ton pe­rus­ta­mis­vai­hees­sa on tär­ke­ää miet­tiä ja mää­ri­tel­lä työn­an­ta­jaa edus­ta­vat käyt­tä­jä­ryh­mät ja nii­hin liit­ty­vät oi­keu­det sala­sa­noi­neen. Peli­sään­nöis­tä on yh­tei­ses­ti so­vit­ta­va: mitä asi­oi­ta kä­si­tel­lään kai­kil­le avoi­mis­sa foo­ru­meis­sa, mit­kä ovat tie­tyn ryh­män omia foo­ru­mei­ta.

So­men käy­tös­tä on hyvä so­pia työ­pai­kal­la. Usei­den or­ga­ni­saa­ti­oi­den vies­tin­tä­oh­jeis­tuk­ses­sa suh­tau­du­taan myön­tei­ses­ti työn­te­ki­jöi­den osal­lis­tu­mi­seen jul­ki­seen kes­kus­te­luun – myös so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa. Työn­te­ki­jän on kui­ten­kin ol­ta­va sel­vil­lä, mil­loin hän edus­taa or­ga­ni­saa­ti­o­ta ja mil­loin hän an­taa lau­sun­to­ja yk­si­tyis­hen­ki­lö­nä.

Usein pe­lä­tään so­si­aa­li­sen me­di­an hauk­kaa­van työ­päi­väs­tä lii­kaa ai­kaa ja työn ulot­tu­van va­paa-ajal­le. Myös tie­to­tur­va sekä yk­si­tyi­syy­den­suo­ja mie­ti­tyt­tä­vät. Suo­si­tel­ta­vaa on, että so­mes­sa teh­tä­vää työ­tä var­ten luo­daan eril­li­nen työ­teh­tä­vään liit­ty­vä so­si­aa­li­sen me­di­an pro­fii­li, jol­loin työ­a­si­at ja hen­ki­lö­koh­tai­set asi­at py­sy­vät pa­rem­min eril­lään ja työ­a­si­at ei­vät kuor­mi­ta va­paal­la.

On kui­ten­kin syy­tä ot­taa huo­mi­oon, että eräät so­si­aa­li­sen me­di­an pal­ve­lut (ku­ten Face­book) sal­li­vat tois­tai­sek­si vain yh­den hen­ki­lö­koh­tai­sen pro­fii­lin luo­mi­sen sa­mal­le hen­ki­löl­le.

Työn­te­ki­jän on ol­ta­va sel­vil­lä, mil­loin hän edus­taa so­mes­sa or­ga­ni­saa­ti­o­ta ja mil­loin hän toi­mii yk­si­tyis­hen­ki­lö­nä.

So­si­aa­li­sen me­di­an työ­käyt­töTyö­suo­je­lu­näkö­kul­ma6.8.2014